Registratie Linkse Liefde #10: Boeren ✰ Mannen ✰ Rechts

Het 10e politiek café van Linkse Liefde praten we over:

✰ Boeren en de boerenopstand, vanuit een links idealistisch perspectief, met Guus Geurts & Veerle Slegers.

✰ Mannen en de “mannelijke backlash”, met Anja Meulenbelt (gesproken column)

✰ Rechts en de opkomst daarvan in Nederland en daarbuiten, met Khadija Hyati, Savriël Dillingh & Jeroen van der Starre.

🎧 Klik hier voor de audioversie van Linkse Liefde #10

_____________________________

BLADER DOOR DE UITZENDING:

0:00 INTRODUCTIE: Guido van Leemput
4:28 BOEREN
4:28 Inleiding: Veerle Slegers (host).
16:27 Gesprek met Guus Geurts & John Arink
46:52 MANNEN: Anja Meulenbelt (gesproken column)
59:36 RECHTS
59:36 Gesprek met Khadija Hyati, Savriël Dillingh, Jeroen van der Starre
1:20:30 Vragen en reacties uit zaal

_____________________________

PROGRAMMA:

✰ BOEREN
De afgelopen maanden werd Nederland opgeschrikt door een boerenopstand: snelwegblokkades, omgekeerde vlaggen. De hoogste tijd om hier een goed gesprek over te hebben. Hoe is de stikstofcrisis ontstaan? Wat zijn de ecologische problemen rond de huidige landbouw in Nederland? Maar ook: hoe zitten boeren klem door het huidige neoliberale EU-handels- en landbouwbeleid, en wat zijn de mogelijke (linkse) oplossingen? Zoeken veel boeren de verkeerde bondgenoten? Wat kunnen wij doen? En hoe verminderen we tegenstellingen tussen ‘randstad’ en ‘platteland’?
Sprekers: ✰ Guus Geurts: auteur van “Wereldvoedsel – Pleidooi van een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening”, bestuurslid Platform Aarde Boer Consument en lid van de kerngroep Voedsel Anders Nederland. ✰ John Arink: biologische “toekomstboer”, voorstander van het “extensiveren” van de landbouw en kritisch op de standpunten van de landbouwlobby. ✰ Moderator: Veerle Slegers: Strategisch overheidsadviseur landbouw en voedsel.

✰ MANNEN
Blank, man, hetero en dus schuldig? Auteur, activist en feminist Anja Meulenbelt verzorgt een gesproken column over deze vraag.

✰ RECHTS
De opkomst van “rechts” heeft meerdere kanten. De groei van extreemrechtse politieke partijen in Nederland en daarbuiten. Maar ook de normalisering van rechtse, neoliberale waarden in de samenleving als geheel. En waarom lijkt rechts zich vaak te kunnen presenteren als een verzetsbeweging tegen het “establishment”, en waarom lukt dat links soms minder dan voorheen? De boerenopstand en de anti-lockdownbeweging staan ook op het menu in dit gesprek.
Sprekers: ✰ Savriël Dillingh: promovendus aan Erasmus Universiteit en verbonden aan het kennisbureau van BIJ1 (Clemencia-Redmond Stichting). ✰ Jeroen van der Starre: auteur, activist, verbonden aan socialisme.nu en schrijver van het boek “Renaissance van de Haat”, een analyse van fascisme in het algemeen en het hedendaagse fascisme in het bijzonder. ✰ Khadija Hyati: schoonmaakster en president van het FNV Schoonmaakparlement. Strijdt voor vrouwen- en arbeidsrechten, inspireert duizenden om vanuit hun werkplek en thuis in solidariteit met elkaar zich te organiseren en de verrechtsing op de werkvloer aan te gaan.

_____________________________

STEUN LINKSE LIEFDE ✊❤️

Hét platform om te praten over radicale verandering en de toekomst van links. Steun ons met een financiële bijdrage: zie de doneer-knop hiernaast ☞

____________________________

VOLG LINKSE LIEFDE ✊❤️:
☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseli…
☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
☞ YouTube: https://www.youtube.com/c/LinkseLiefde
☞ website: www.linkseliefde.nl

_____________________________

RU PARÉ
Linkse Liefde ✊❤️ wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4). Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *