Registratie Linkse Liefde #13: Klimaatstrijd, klassenstrijd en de toekomst van Tata Steel

0:00 Introductie
5:50 Roel Berghuis (FNV)
47:30 Christine Otten (theatermaker)
1:08:00 Willem Wiskerke (Greenpeace), Akelei de Lange (Extinction Rebellion), Jesse Oberdorf (Netwerk Klimaat FNV en Extinction Rebellion)
1:39:00 Discussie met de zaal

Zondagmiddag 18 juni. Dit keer duiken we in Tata Steel. Een week later op 24 juni organiseert Greenpeace een grote burgerlijke ongehoorzaamheid actie tegen Tata Steel. Vanuit omwonenden en klimaatactivisten wordt er steeds vaker opgeroepen tot sluiting van Nederlands grootste uitstoter van CO2 en gifstoffen. Tegelijkertijd hebben de Hoogovens een lange vakbondstraditie en een hoge organisatiegraad. Is er een tegenstelling tussen klimaatstrijd en klassenstrijd? Tussen werkgelegenheid en het redden van de wereld? Voor deze bijeenkomst brengen we de vakbeweging samen met de klimaatbeweging.

De vakbondsstrijd van de metaalwerkers in het verleden heeft geleid tot veel veiliger arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden die tot de beste van de Nederlandse industrie behoren. Ook is er in het verleden gestaakt tegen het dumpen van kernafval. In 2020 werd er bijna een maand lang gestaakt voor het plan ‘Groen Staal’, een alternatief verduurzamingsplan uitgewerkt op initiatief van Tata werkers in samenwerking met onderzoekers en oud-directieleden. Recentelijk namen Tata werkers samen met FNV Metaal zelf het initiatief tot een alternatief verduurzamingsplan voor de productie van groen staal.

De metaalwerkers, en de vakbeweging in het algemeen, hebben de potentie om een centrale rol te spelen op de weg naar een radicaal andere maatschappij. Hoe kunnen we voorkomen dat zij tegenover klimaatactivisten komen te staan? Tijdens deze editie van Linkse Liefde willen we hierbij stilstaan. We spreken over vragen zoals: Welke rol speelt de metaalfabriek in de regio? Hoe zijn metaalwerkers georganiseerd? Wat is de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis, omwonenden en werkers? Hoe kunnen we de Nederlandse industriepolitiek veranderen?

Met Roel Berghuis (oud-vakbondsbestuurder FNV bij Tata Steel), Christine Otten (schrijver, o.a. de tekst van theatervoorstelling ‘Onder de rook van de Hoogovens’), Willem Wiskerke (Greenpeace), Akelei de Lange (Extinction Rebellion), Jesse Oberdorf (Netwerk Klimaat FNV en Extinction Rebellion). Gespreksleider Chris Keulemans. Zondag 18 juni 2023, Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam Slotervaart

Linkse Liefde #13: Tata Steel: klimaatstrijd, klassenstrijd en de toekomst van de staalfabriek

_________________
Linkse Liefde ❤️✊
…wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving. Linkse Liefde wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4).

Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking.

Volg Linkse Liefde op:
☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseliefde
☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
☞ YouTube: https://www.youtube.com/c/LinkseLiefde
☞ website: www.linkseliefde.nl
Steun ons met een financiële bijdrage. Zie ‘Steun Linkse Liefde’ hiernaast/onder