Registratie Linkse Liefde #3 [met NLse ondertiteling]

Op zondag 30 mei vond de derde aflevering plaats van het politiek-cultureel café Linkse Liefde – het platform om te praten over radicale verandering en de toekomst van links. Een broodnodig gesprek over Shell, met Rodrigo Fernandez, Ilona Hartlief en Harriet Bergman. Plus een even belangrijk gesprek over oorlogen en de rol van Nederland daarin, met Jip van Dort, Guido van Leemput, gevolgd door een actie-oproep van Midas Anijs.

➫ Shell: de radicale oplossing
Royal Dutch Shell is Nederlands grootste multinational. Wat moeten we maken van Shells groene praatjes en energietransitie-ambities? Shell staat immers óók bekend om belastingontwijking, mensenrechtenschendingen en klimaatverwoesting. De maand mei stond voor Shell in het teken van de aandeelhoudersvergadering en de verwachte uitspraak van de Klimaatzaak.
Harriet Bergman gaat in gesprek met Rodrigo Fernandez (SOMO) en Ilona Hartlief (SOMO). Beiden hebben meegeschreven aan het rapport Future Beyond Shell. Kan de fossiele gigant van binnenuit veranderen of is het tijd voor radicalere oplossingen? En hoe komen we daar? Verder reflecteren we op de Shell Must Fall campagne en andere acties die hebben plaatsgevonden afgelopen maand. https://www.youtube.com/embed/7j_L3jWqJ7A?feature=oembed

➫ Kernwapens & oorlogspropaganda
Nadat de Koude Oorlog in 1991 ten einde kwam, brak een optimistische tijd aan. Sommige filosofen verklaarden de geschiedenis ‘ten einde’. Er was sprake van ‘vredesdividend’. Maar oorlog ging door. Zeker vanaf 2001 begon een tijdperk dat schijnbaar eindeloze interventies met zich meebracht, van Afghanistan tot Irak. Nederland speelde daarin een rol, van Afghanistan tot Kosovo, van Irak tot Syrië. Maar wat was die rol? En wat betekent het einde van de internationale interventie in Afghanistan voor de permanente oorlog tegen terrorisme?
Guido van Leemput gaat in gesprek over deze vragen met Jip van Dort. Hij doet promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht over de oorlogspropaganda met betrekking tot de Nederlandse deelname aan oorlogen na het einde van de Koude Oorlog. Ook spreekt Midas Anijs, actief lid van de vredesgroep Niet In Mijn Naam, een actie-oproep uit voor de internationale actieweek in september tegen kernwapens in Europa.

Regie, camera en stream tech: Ehsan Fardjadniya (@Scan Ovich) & @Bob Schoo

LINKSE LIEFDE ✊❤️
…wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving.
Linkse Liefde wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart. Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking.

Volg Linkse Liefde op:
☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseliefde
☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
☞ YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuHH6-kyBPLM2Pr9MAfl4Tg
☞ website: www.linkseliefde.nl

Steun ons met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *