Linkse Liefde #7: Komt een witte man bij de dokter

Zondag 28 november 2021 vindt de zevende aflevering plaats van het politiek-cultureel café Linkse Liefde ❤️✊ – hét platform om te praten over radicale verandering en de toekomst van links.

Racisme en uitsluiting in de zorg. Daarover gaat het eerste gesprek. Want in onze gezondheidszorg is de witte man nog altijd de standaard met alle gevolgen van dien. Nog altijd wordt in de geneeskunde ras als een biologisch gegeven beschouwd op basis waarvan patiënten verschillende behandelingen worden aangeboden, terwijl de wetenschap hierachter al jaren ter discussie staat. Ondertussen wordt keer op keer aangetoond hoe structureel racisme van generatie op generatie leidt tot een slechtere gezondheid. Loes de Kleijn (huisarts in opleiding) gaat hierover in gesprek met Glenn Helberg (psychiater en auteur van recent verschenen boek “Als ik luister”) en Alana Helberg-Proctor (postdoc onderzoeker op diversiteit en ongelijkheid in de geneeskunde aan de Universiteit van Leuven).

Arbeid en dwang. Als intermezzo spreekt Anja Meulenbelt met sociologe Marguerite van den Berg over haar recent verschenen boek “Werk is geen oplossing”. Over de dwang die komt kijken bij betaalde arbeid, maar ook over hoe we het heft weer in eigen handen kunnen nemen.

Geweld tegen vrouwen. In het tweede gesprek spreekt Diyar Jassim (activist) naar aanleiding van 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, met Khadija Hyati (lid van het 8 Maart Comité en voorzitter van het FNV-schoonmakersparlement), Nicole van Baal (lid van Diaspora Solidaria en Chile Woke Up the Netherlands) en Daphne van Breugel (organizer bij Amnesty-#Letstalkaboutyes) over de actiedag. Een gesprek over hoe geweld tegen vrouwen wereldwijd aan de orde van de dag is, van Latijns-Amerika tot Nederland, van seksuele intimidatie tot femicide. En waarom ontstaan in landen om ons heen wél massale protesten na een zoveelste geval van femicide, terwijl dit in Nederland vaak met een kort nieuwsbericht wordt afgedaan als een familiedrama?

In verband met de coronacrisis vindt deze aflevering plaats zonder publiek. Je wordt van harte uitgenodigd de live stream te volgen op ons YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/linkseliefde

Ik meld me aan voor Linkse Liefde 28 november!

  LINKSE LIEFDE ✊❤️
  … wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving.
  Linkse Liefde wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4). Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking. 

  Volg Linkse Liefde op:
  ☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseliefde
  ☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
  ☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
  ☞ YouTube: https://www.youtube.com/c/LinkseLiefde
  ☞ website: www.linkseliefde.nl

  Steun ons met een financiële bijdrage. Echt even doen, is hard nodig! ☞ ☞ ☞