Linkse Liefde #6: Klimaat, Kolonies & Kapitalisme

Zondag 31 oktober (15.30u) vindt de zesde aflevering plaats van het politiek-cultureel café Linkse Liefde – hét platform om te praten over radicale verandering en de toekomst van links.

Vanaf 1 november begint de Klimaattop in Glasgow. De belangrijkste sinds die in Parijs in 2015. Daarnaast vindt op 6 november de Klimaatmars plaats – de grootste mobilisatie voor het klimaat sinds de Klimaatmars van maart 2019. Om die reden staat Linkse Liefde deze keer in het teken van de beweging tegen de klimaatcrisis. Dit doen we in twee gesprekken. Het eerste gesprek is onder leiding van 𝗛𝗮𝗿𝗿𝗶𝗲𝘁 𝗕𝗲𝗿𝗴𝗺𝗮𝗻 met 𝗥𝗶𝗶𝘇𝗶𝗮𝗻𝗲 𝗚𝗼𝗹𝗮𝗺𝘂𝗻 (o.a. Haagse Stadspartij), 𝗞𝗲𝗲𝘀 𝗦𝘁𝗮𝗱 (onderzoeker en globalinfo.nl) en 𝗝𝗲𝘀𝘀𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝗰𝗵𝗮𝗶𝗸 (Fridays For Future). We zullen het hebben over geweld – het directe geweld van de politieknuppel, maar ook het langzame geweld van klimaatverandering. En we zullen het hebben over solidariteit. En hoe verschillende perspectieven bepalend zijn voor hoe je kijkt naar solidariteit en geweld – hoe belemmert het idee ‘dat er geen alternatief is’ het nadenken over solidariteit, mitigatie, en adaptatie?

Als intermezzo gaan we het dit keer hebben over 𝑳𝒊𝒆𝒇𝒅𝒆 𝒆𝒏 𝑹𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖𝒕𝒊𝒆. Filosoof 𝗟𝗼𝘁𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗿𝗲𝗲𝘂𝘄𝗲𝗻𝗯𝗲𝗿𝗴 heeft recentelijk een boek geschreven met deze titel met een pleidooi om ‘activisme’ terug te vorderen als een beweging van liefde. Natuurlijk erg toepasselijk dus voor Linkse Liefde. Zij gaat hierover in gesprek met 𝗔𝗻𝗷𝗮 𝗠𝗲𝘂𝗹𝗲𝗻𝗯𝗲𝗹𝘁.

Het tweede gesprek is in samenwerking met Aralez – een grassroots netwerk dat zich inzet voor dekolonisering. Wat betekent dekolonisering voor de klimaatbeweging? Is dat belangrijk? Hoe kunnen we de klimaatcrisis als koloniaal probleem begrijpen, en hoe kunnen we vanuit Inheemse & dekoloniale perspectieven kijken naar klimaatoplossingen. En in hoeverre zien we kolonialisme doorwerken in westerse duurzaamheidsprojecten. Wat zijn alternatieve waardes om te kijken naar onze relatie met moeder aarde. 𝗠𝗮𝘅 𝗱𝗲 𝗣𝗹𝗼𝗲𝗴 van Aralez gaat in gesprek met 𝗖𝗵𝗮𝘂𝘁𝘂𝗶𝗹𝗲𝗼 𝗧𝗿𝗮𝗻𝗮𝗺𝗶𝗹, 𝗖𝗵𝗶𝗵𝗶𝗿𝗼 𝗚𝗲𝘂𝘇𝗲𝗯𝗿𝗼𝗲𝗸 en Inge Pierre.

We kunnen maximaal zestig mensen kwijt in de zaal van Ru Paré (Amsterdam Slotervaart). Om die reden hebben we graag dat je je aanmeldt via het formulier hieronder. Daarmee verzeker je jezelf ook van een plek, want wie het eerst komt, het eerst maalt, dus wees er snel bij!

Ik meld me aan voor Linkse Liefde 31 oktober!

  LINKSE LIEFDE ✊❤️
  wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving.
  Linkse Liefde wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4). Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking. 

  Volg Linkse Liefde op:
  ☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseliefde
  ☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
  ☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
  ☞ YouTube: https://www.youtube.com/c/LinkseLiefde
  ☞ website: www.linkseliefde.nl

  Steun ons met een financiële bijdrage. Echt even doen, is hard nodig!