Linkse Liefde #10: Boeren ✰ Mannen ✰ Rechts

Politiek Café Linkse Liefde
Zondag 25 september – 15:30 uur
Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam Slotervaart

Het 10e politiek café van Linkse Liefde praten we over:

✰ Boeren en de boerenopstand, vanuit een links idealistisch perspectief, met Guus Geurts & Veerle Slegers.

✰ Mannen en de “mannelijke backlash”, met Anja Meulenbelt (gesproken column)

✰ Rechts en de opkomst daarvan in Nederland en daarbuiten, met Khadija Hyati, Savriël Dillingh & Jeroen van der Starre.

Goede, linkse gesprekken, met ruimte voor vragen vanuit de zaal, met drankjes aan de bar na afloop voor wie na wil blijven borrelen.

✰ Boeren
De afgelopen maanden werd Nederland opgeschrikt door een boerenopstand: snelwegblokkades, omgekeerde vlaggen. De hoogste tijd om hier een goed gesprek over te hebben. Hoe is de stikstofcrisis ontstaan? Wat zijn de ecologische problemen rond de huidige landbouw in Nederland? Maar ook: hoe zitten boeren klem door het huidige neoliberale EU-handels- en landbouwbeleid, en wat zijn de mogelijke (linkse) oplossingen? Zoeken veel boeren de verkeerde bondgenoten? Wat kunnen wij doen? En hoe verminderen we tegenstellingen tussen ‘randstad’ en ‘platteland’?
Sprekers: ✰ Guus Geurts: auteur van “Wereldvoedsel – Pleidooi van een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening”, bestuurslid Platform Aarde Boer Consument en lid van de kerngroep Voedsel Anders Nederland. ✰ John Arink: biologische “toekomstboer”, voorstander van het “extensiveren” van de landbouw en kritisch op de standpunten van de landbouwlobby. ✰ Moderator: Veerle Slegers: Strategisch overheidsadviseur landbouw en voedsel.

✰ Mannen
Blank, man, hetero en dus schuldig? Auteur, activist en feminist Anja Meulenbelt verzorgt een gesproken column over deze vraag.

✰ Rechts
De opkomst van “rechts” heeft meerdere kanten. De groei van extreemrechtse politieke partijen in Nederland en daarbuiten. Maar ook de normalisering van rechtse, neoliberale waarden in de samenleving als geheel. En waarom lijkt rechts zich vaak te kunnen presenteren als een verzetsbeweging tegen het “establishment”, en waarom lukt dat links soms minder dan voorheen? De boerenopstand en de anti-lockdownbeweging staan ook op het menu in dit gesprek.
Sprekers: ✰ Savriël Dillingh: promovendus aan Erasmus Universiteit en verbonden aan het kennisbureau van BIJ1 (Clemencia-Redmond Stichting). ✰ Jeroen van der Starre: auteur, activist, verbonden aan socialisme.nu en schrijver van het boek “Renaissance van de Haat”, een analyse van fascisme in het algemeen en het hedendaagse fascisme in het bijzonder. ✰ Khadija Hyati: schoonmaakster en president van het FNV Schoonmaakparlement. Strijdt voor vrouwen- en arbeidsrechten, inspireert duizenden om vanuit hun werkplek en thuis in solidariteit met elkaar zich te organiseren en de verrechtsing op de werkvloer aan te gaan.
Er zal dit keer geen livestream zijn, maar zoals de voorgaande keren nemen we het wel op en hopen we binnen enkele dagen na afloop een opname op youtube te zetten.

Vorige aflevering over woonstrijd gemist? Kijk het terug op ons youtube kanaal.

__________________________

Linkse Liefde ✊❤️ wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving. Linkse Liefde wordt gehost en mede mogelijk gemaakt door cultureel buurtcentrum Ru Paré in Amsterdam Slotervaart (Chris Lebeaustraat 4). Ru Paré biedt een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Ru Paré staat voor inclusie en sociale rechtvaardigheid: solidariserende buurteconomie en coöperatieve samenwerking.

Volg Linkse Liefde op:
☞ facebook: https://www.facebook.com/cafelinkseliefde
☞ twitter: https://twitter.com/LiefdeLinkse
☞ instagram: https://www.instagram.com/linkse.liefde
☞ YouTube: https://www.youtube.com/c/LinkseLiefde
☞ website: www.linkseliefde.nl

Steun ons met een financiële bijdrage: Zie hiernaast: “Steun Linkse Liefde”. Echt even doen. Anders moeten we stoppen…